Jagoda
Kalcijum se uglavnom nalazi u listovima, peteljkama, korenovom vratu i korenu, ali mala količina koja dospeva u sam plod od ključne je važnosti za strukturu ploda i rok trajanja.
Grafikon: Raspodela makrohraniva u jagodama
Unutrašnji plod i distalni delovi ploda sadrže malo kalcijuma, dok je srazmerno visoka koncentracija na rubnim delovima posebno važna za kvalitet ploda.
Ilustracija: Raspodela hraniva u plodu
Ispitivanja su dokazala da kalcijum pojačava čvrstoću plodova i produžuje njihovu održivost.
Grafikon: Rok trajanja jagoda u odnosu na sadržaj kalcijuma
Grafikon: Uticaj kalcijuma na čvrstoću plodova i rok trajanja
Grafikon: Uticaj folijarnog kalcijuma na čvrstoću plodova
Važno je napomenuti da prevelika količina kalcijuma na račun ostalih katjona može da smanji čvrstoću plodova i skrati rok trajanja. Zato je primenu kalcijuma potrebno dobro uravnotežiti s drugim katjonima poput kalijuma i magnezijuma.
Grafikon: Uticaj odnosa katjona na nedostatak kalcijuma
Kalcijum pomaže i smanjenju plesni na plodovima posle berbe, a može se folijarno primeniti pre berbe.
Grafikon: Uticaj folijarnog kalcijuma na čvrstoću plodova i pojavu bolesti
Kalcijum smanjuje albinizam, održavajući boju plodova tako što povećava nivo antocijana za vreme sazrevanja.
Grafikon: Uticaj folijarnog kalcijuma na albinizam
Silicijum takođe utiče na kvalitet plodova, pojačavajući njihovu čvrstoću, a postoje naznake da pojačava otpornost na bolesti. Primena silicijuma pridoneće produženju roka trajanja. Ključni doprinos silicijuma je u ojačavanju ćelijskih zidova.
Grafikon: Uticaj silicijuma na čvrstoću plodova jagoda
Azija i Okeanija