Krompir
Azot je neophodno hranivo za rast biljnog pokrova, međutim, u umerenim klimatskim uslovima višak azota u kasnoj fazi rasta prouzrokovaće će nastavak rasta, odgađajući dozrevanje pa može da se smanji sadržaj skroba i suve materije, i time smanji kvalitet krompira za preradu.
Azot – Uticaj na sadržaj suve materije
Ovo ispitivanje sprovedeno u Norveškoj pokazuje da kasna primena azota može da reducira udeo suve materije u krtoli.
Preterani rast u kasnoj fazi u hladnijim klimatskim uslovima može prouzrokovati pojavu velikog broja 'prevelikih' krompira i izazvati unutrašnja napuknuća.
Oblik kalijuma može da utiče na suvu materiju. U preradi krompira po pravilu se koristi kalijum sulfat, koji pridonosi stvaranju većeg udela suve materije, za razliku od kalijum hlorida koji ima negativan učinak na sadržaj suve materije u krtoli.
Ispitivanja obavljena u Danskoj pokazala su kako je za postizanje većeg udela sadržaja suve materije kalijum sulfat osetno bolji od kalijum hlorida.
Nizak nivo magnezijuma reduciraće sadržaj skroba u krtolama. Ispitivanja su potvrdila pozitivan učinak magnezijuma na udeo suve materije u gomolju.
Ostale poljoprivredne prakse za ostvarenje ciljanog udela suve materije
Azija i Okeanija