Kukuruz
Manjak azota za vreme razdoblja nalivanja zrna prouzrokovaće smanjenje proteina u zrnu. Uravnotežena prihrana azotom za vreme razdoblja produžnog rasta stabljika poboljšaće sadržaj proteina u zrnu i osigurati potrebnu količinu azota za potrebe održavanja procesa nalivanja zrna.
Grafikon: Uticaj količine azota na sadržaj proteina zrna kukuruza
Dobro odmerena prihrana kalijumom povećava sadržaj proteina u zrnu kukuruza, kao i nivoa aminokiselina cisteina i metionina.
Grafikon: Uticaj kalijuma na sadržaj proteina i aminokiselina u kukuruzu
Grafikon: Uticaj kalijuma na količinu i kvalitet prinosa kukuruza
Dobro snabdevanje biljaka sumporom posebno je važno za pretvaranje azota u proteine i poboljšanje kvaliteta zrna kukuruza.
Grafikon: Uticaj sumpora i azota na sadržaj proteina u zrnu kukuruza
Azija i Okeanija