Najvažnija svojstva gnojiva:
Vazduh sadrži vlagu u obliku vodene pare i stoga proizvodi pritisak vodene pare (p H2O), koji određuju vlažnost i temperatura. Vruć vazduh može da sadrži više vode od hladnog vazduha. Sadržaj vode izražava se kao relativna vlažnost vazduha.
Relativna vlažnost vazduha je odnos, iskazan u procentima, između stvarne količine vodene pare u vazduhu u datom trenutku i količine na kojoj vazduh postaje zasićen. Pri temperaturi od 30˚C vazduh je zasićen ako sadržaj vode iznosi 30,4 g/m3. Vodena para kreće se iz područja visokog pritiska prema području niskog pritiska.
Svako đubrivo je više ili manje higroskopno, što znači da apsorbuje vlagu pri određenom nivou vlažnosti vazduha ili određenom pritisku vodene pare. Neka su đubriva izrazito higroskopna i upijaju vlagu već pri manje vlažnim vremenskim uslovima. Do apsorpcije vode dolazi ako je pritisak vodene pare vazduha veći od pritiska vodene pare đubriva.
Apsorpcija vlage tokom skladištenja ili rukovanja reduciraće fizički kvalitet đubriva. Uz dostupne informacije o temperaturi i vlažnosti vazduha kao i o površinskoj temperaturi đubriva, može da se odredi hoće li ili neće doći do apsorpcije vode.
Uobičajeno je da krivulja apsorpcije vode raste polako pri nižoj vlažnosti (kao što se vidi na ilustraciji), ali posle određenog nivoa vlažnosti rast postaje jako brz; taj stepen naziva se kritičnom vlažnošću đubriva. Kritična vlažnost smanjuje se s porastom temperature.
Veća apsorpcija vlage ima brojne negativne učinke na mineralna đubriva:
Higroskopnost mešavina dveju komponenti može da bude veća od zbira zasebnih higroskopnosti tih komponenti, kao što se može videti u ovom grafičkom prikazu.
Stvrdnjavanje
Većina đubriva tokom uskladištenja ima sklonost stvrdnjavanju, do koga dolazi zbog stvaranja kristalnih mostova i adhezivnih sila između granula. U to može biti uključeno više procesa, od kojih su najvažniji:
Na stvrdnjavanje utiče više faktora:
Sklonost stvrdnjavanju može se svesti na minimum ako se kontrolišu navedeni parametri. Ali i pored toga često je potrebno tretirati đubrivo odgovarajućim sredstvom protiv stvrdnjavanja. Kalcijum nitrat ima malu sklonost stvrdnjavanju, ali zato je to vrlo izražena pojava u NPK formulacijama, amonijum nitratu i urei. Nanošenjem omotača na đubrivo smanjuje se apsorpcija vode u proizvodu.
Oblik i distribucija veličine čestica
Površina priliranog đubriva je glatka i staklasta, dok je površina granula vrlo promenjiva; po pravilu, granule su hrapavije i manje ujednačene od prilova. Boja čestica varira zavisno od sirovina koje su korišćene u procesu proizvodnje ili mineralnim odnosno organskim pigmentima korišćenim za bojenje čestica.
Distribucija veličine čestica važna je zbog svojstava rasipanja i sklonosti segregaciji. Posebno je važna za mešavine proizvoda u rasutom stanju.
Čvrstoća čestica i mehanička otpornost
Otpornost čestica na lomljenje veoma se razlikuje od đubriva do đubriva, a zavisi od hemijskog sastava proizvoda. U tabeli su prikazane izmerene vrednosti otpornosti čestica na lomljenje za razne vrste đubriva. Apsorpcija vode ima negativan učinak na većinu đubriva, jer čestice mogu da postanu lepljive i sklone raspadu.
Mehanička otpornost je izdržljivost đubriva na stresove kojima je izloženo u prevoznom lancu, a zavisi od površinskih struktura i čvrstoće čestica.
Stvaranje prašine
Veće količine prašine đubriva mogu da predstavljaju opasnost po zdravlje. Zbog toga je u većini zemalja zakonom ograničena izloženost prašini veštačkih đubriva. Uobičajeni uzroci stvaranja prašine i sitnih čestica su:
Nasipna gustina
Nasipna gustina (kg/m3) razlikuje se zavisno od tipa đubriva, a na nju utiču varijacije u distribuciji čestica koje nastaju prilikom razdvajanja. Kod mehaničkog rasipanja đubriva važno je da varijacije u proizvodu koji se primenjuje budu minimalne.
Kompatibilnost (hemijska i fizička)
Kompatibilnost se pre svega odnosi na mešanje različitih đubriva, međusobnu kontaminaciju i druge probleme na planu sigurnosti i/ili kvaliteta kao što su stvrdnjavanje, slabljenje, stvaranje prašine i, u slučaju amonijevog nitrata, gubitak otpornosti na egzotermnu reakciju.